lördag 20 oktober 2012

BODY WORLDS

Idag har Moltas hängt med sin mormor och morfar hela dagen. Mannen min, jag och våra goda vänner Erik och Tina har nämligen varit iväg på en utflykt... Till Tom Tits Experiment i Södertälje! :) Det var egentligen inte Tom Tits i sig som var målet, utan en utställning som visas där just nu; BODY WORLDS. 


BODY WORLDS är en världsberömd utställning av bevarade människokroppar och kroppsdelar som ger en djärv inblick i människans inre. Hittills har utställningen setts av drygt 34 miljoner besökare i 70 städer. Kropparna i utställningen har donerats genom ett särskilt donationsprogram, och har bevarats genom s k plastination. Varje enskild kropp visar fram en särskild detalj, exempelvis samspelet mellan hjärna och muskler, kroppens rörelsemöjligheter eller organens placering.

BODY WORLDS visades i Budapest för flera år sedan, då mannen och jag var där. Tyvärr fick vi inte möjlighet att se den då, men nu när den kommit hit till Sverige var det ju bara att passa på! Extra kul då också att vi fick sällskap av Tina och Erik. Alla vi fyra tyckte att utställningen var riktigt intressant och fascinerande. Speciell. Lite märklig känsla att betrakta riktiga människokroppar på det viset... Men samtidigt var det på ett sätt svårt att få in i skallen att det faktiskt var riktiga kroppar, och inte plastmodeller... Personligen tyckte jag att de kroppar där man bevarat kroppsbehåring, t ex ögonbryn och fransar fick en att påminnas om att det var riktiga människor vi betraktade. Vilken grej egentligen... Att dessa människor donerat sina kroppar för just det här ändamålet. Jag tackar dem allra ödmjukast för det.
Tok-Lennart... :)
Efter BODY WORLDS-upplevelsen passade vi ju såklart på att gå runt på själva Tom Tits Experiment också. Där finns en uppsjö av experiment för alla "2 - 102-åringar", och man kan nog lätt spendera en heldag där, särskilt om man har barn med sig. Om ett par år tar vi definitivt med oss Moltas dit! :)

Efter lunchintag och titt i några affärer styrde vi kosan hemåt igen. Summa sumarum en mycket trevlig utflykt! Och lika trevligt var det att komma hem till vårt lilltroll sen också, som givetvis haft en toppendag med mommo o moffa!

Nu ska Lennart och jag kika på en film. Trevlig lördagskväll på er!


1 kommentar:

  1. Hej!

    På din fråga om vart jag gör mina collage, så gör jag dom i ett program som heter PhotoScape, de kan man ladda ner gratis! :)

    Ha en skön söndag!
    Kram Jenny

    SvaraRadera

Vad glad jag blir att du vill lämna en kommentar! Tack och välkommen tillbaka!
Hälsningar Jessica