söndag 9 juni 2013

Rabarberkakor med eller utan socker och gluten

Hoppas ni haft en bra helg! Gissar att det är fler än jag som varit ledig fyra dagar i rad... såååå skönt!

Idag skördade vi en del av våra rabarber... vi har ett gäng, så det blev några stjälkar.
 
 
Jag passade på att göra två olika slags rabarberkakor, en med socker och gluten och en utan. Den MED har jag skrivit om tidigare här på bloggen, men då gjorde jag den med blåbär. Den kakan är galet god och busenkel att göra. Och man kan ju använda vilken bärsort som helst såklart. Jag har testat med vinbär (svarta, röda och vita), blåbär, hallon och rabarber, och alla varianterna har blivit goda... :) Jag kan verkligen rekommendera denna kaka! Du hittar receptet här.

Dagens rabarberkaka med socker och gluten.
 
Dagens andra kaka är alltså utan socker och gluten. Grundreceptet till den blev jag tipsad om här på bloggen när jag skrev om LCHF-scones. Man tackar! Tänk va bra när man kan få tips på detta vis... smidigt värre! :) Grundreceptet kommer från bloggen Marias favoriter, men jag har ändrat lite i det.
 
Rabarberkaka (8 bitar)
1/2-1 banan (beroende hur söta man vill ha dem)
2 ägg
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
2 tsk kardemumma
lite vaniljpulver
ev lite stevia
nypa salt
rabarber
 
Sätt ugnen på 200°
Vispa ihop allt utom rabarber.
Blanda sist i rabarberna och lägg ut på en bakplåtspappersförsedd plåt
och gör gärna ett kryss med blöt kniv så den blir lätt att dela sen.
Grädda sen ca 15-20 minuter.
 
Dagens rabarberkaka utan socker och gluten.
 
Kakan blir som ett mellanting mellan scones och mjuk kaka. Har testat två andra varianter av den också; med blåbär samt med äpple och kanel, och vi tycker att alla har blivit goda. Även Moltas har glatt mumsat i sig. :)
 
Till dessa båda kakor gick det ju endast åt några få rabarberstjälkar, så nu har vi skurit upp resten och frusit in. Perfekt att plocka fram vid nästa paj- eller kakbak! Eller om man vill göra rabarbersaft. DET är ju barnsligt gott...Och rabarberkräm... Jag tycker att det känns så lyxigt att kunna göra såna här smarriga saker med ingredienser från sin egen trädgård. Mer närodlat än så blir det ju inte!
 
Nu kallar kudden... natti natt!

4 kommentarer:

  1. Så gott det är med paj! Måste ut och ta in våra rabarber också... såg att de är klara :-) Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Den glutenfria får jag allt testa efterom jag äter LCHF, låter hur mumsig som helst. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  3. Hm, saknas det inte lite bakpulver i kakan med socker och vetemjöl? Blev en skinnbit längst ner på plåten tyvärr.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va konstigt! Det är inget bakpulver i den kakan, utan bara de ingredienser jag hade skrivit. Vispade du för lite månntro..? Va synd att den blev misslyckad, för den är verkligen jättegod när det blir rätt! Hoppas du testar igen och får till det... :)

      Radera

Vad glad jag blir att du vill lämna en kommentar! Tack och välkommen tillbaka!
Hälsningar Jessica